Az automata paprikaválogató gép működése
Írta: Fúrús András Dátum: 2007. július 19. 23:28:45
A paprikaválogató gép működésnek rövid leírása - képekkel illusztrálva - a hír alatt található Részletek feliratra kattintva olvasható.Teljes hír
A ládákból a paprika egy felöntő szalagra kerül. A felöntést végző dolgozó már itt elkezdi a levelek és a hibás paprikák kiszedését.


Innen fotocellás adagolással egy előtétszalagra esik, ahol a forgó kefe egysoros rétegbe rendezi a paprikákat. Erről a szalagról egy görgős szalagra továbbítódik a paprika, ahol miközben ferde pályán felfelé halad a görgők forgó mozgásra kényszerítik a paprikákat, ezáltal sorba rendeződnek és egy segédszemély a szármaradványt és a fogyasztásra alkalmatlan (rothadt, napégett) paprikát kiveszi.A sorba rendezett paprika egy V alakú szállítószalagba esik, ahol felgyorsulásos széthúzódás után a sötétkamrában elhelyezett 2 db kamera segítségével számítógépes alakfelismerés történik (saját fejlesztésű szoftverrel és panelekkel), mellyel meghatározásra kerül a paprika vállszélessége, hossza és görbültség foka.


Innen a paprikák egy nyitott szalagra kerülnek, ahonnan egy sűrített levegős lefújással a megadott méretosztálynak megfelelő rekeszbe kerülnek.


A rekeszek egy ferde pályán mozognak az egyenletes töltődés miatt, ahol a mozgást egy rugó ellenében a töltődöttség indítja el.


Minden rekesz alatt egy tömegmérő-cella található, ami lehetővé teszi a ládák egalizálását. A kapuk felett egy kijelző található, amin leolvashatjuk az adott kapu vállátmérő-tartományát, és a ládában lévő aktuális tömeget.